اعتبار احادیث کتاب بحارالانوار
رییس دانشکده الهیات دانشگاه ایلام گفت: طبیعتا هیچ وقت نمیتوان گفت که احادیثی که علامه مجلسی آورده همگی معتبر است چون حتی برخی تعارضها در این احادیث قابل مشاهده است اما علم حدیث راهکارهای روشنی را جلو راه کسانی قرار داده که میخواهند آگاهانه از این میراث بزرگ تشیع محافظت کرده و سره را از ناسره تشخیص دهند.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر«مهدی اکبرنژاد»، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، با بیان اینکه یکی از شخصیتهایی که در تاریخ تشیع نقشآفرین بوده و آثار ایشان به عنوان آثاری ماندگار به جایی مانده، علامه مجلسی (ره) است، اظهار کرد: این شخصیت که در عصر صفویه میزیسته دارای نفوذ اجتماعی و سیاسی زیادی بودند و با استفاده از این نفوذ اجتماعی و این موقعیت تاریخی و با پشتکار و همت عالی خود آثار شیعه را به ویژه به بخش حدیث جمعآوری کردند.
وی با بیان اینکه کار علامه با توجه به امکانات آن زمان و وضعیتی که به لحاظ ارتباطی در آن زمان بوده کاری فوقالعادهای محسوب میشود گفت: تدوین بحا رالانوار در ۱۱۰ جلد و تألیف دیگر مجموعههای علمی و حدیثی شاهکاری از این بزرگمرد است که در آن آثار حدیثی شیعه در یک مجموعه واحد با موضوع بندی دقیق جمعآوری شده است.
اکبرنژاد ادامه داد:علامه مجلسی از منابعی که مورد اعتمادش بوده و همچنین احادیثی که در کتب مختلف پراکنده بودند این احادیث را جمعآوری کرده است و وقتی که ما میخواهیم احادیث مربوط به یک موضوع را به صورت کامل ببینیم بهترین مجموعه بحارالانوار است و نباید فراموش کرد که در اجرای این کار، ایشان همکارانی نیز داشتهاند.
مولف کتاب «بررسی تطبیقی مهدویت در روایت شیعه و اهل سنت» ادامه داد: علامه مجلسی علاوه بر جمعآوری، برای بسیاری از احادیثی که نقل کرده توضیح و تحلیل هم دارد .
اکبرنژاد با بیان اینکه تلاش علامه مجلسی بر این بوده که مجموعه احادیثی که در منابع قابل قبول وجود داشته را در یک مجموعه واحد جمعآوری کند، تصریح کرد: کسانی که با مباحث حدیثی آشنا هستند این را میدانند که حتی در کتب اصلی شیعه مانند کتب «اربعه» ما که به عنوان کتب مرجع هستند قریب به اتفاق علمای ما اعتقاد ندارند که تمام احادیثشان صحیح و درست باشد تا چه رسد به کتب دیگر، بنابراین باید به اصل تلاشهای علامه در این عرصه و هدفی که وی دنبال می کرده توجه داشت، که برخی برای کم توجهی به همین جهت بر ایشان خرده گرفته اند که چرا برخی احادیث ضعیف را در کتابهایش ذکر کرده است .
رییس دانشکده الهیات دانشگاه ایلام با طرح این سوال که هدف کار علامه مجلسی چه بوده است؟ ادامه داد: هدف ایشان فقط جمعآوری احادیث صرفا صحیح نبوده، و کسانی که تخصص لازم در حوزه حدیث دارند می تواند احادیث صحیح و معتبر این کتاب را از احادیث غیر صحیح تشخیص بدهند.